Logo1

Falter

Land

Duitsland (Warendorf) / Belgie  (Borgerhout en St. Niklaas)

Fabrikant

Falter (Hartmann / Braat)

Website

http://www.faltercaravans.be/
http://www.fawoboo.de/

Info

 

Actief van

1953

Actief tot

1981

Types

 

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de eventuele uitleg erbij...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.                                                                      

 Klik op het logo en ga direct naar
 de informatie over het merk

Restauraties

Klik op de link in de kolom PDF of HTML voor de gewenste versie (indien beschikbaar...)

Type

Door

Verslag PDF

Verslag HTML

-

-

-

-

 

Informatie:

De Falter I werd begin 1953 als prototype gebouwd door Anton Clemens Hartmann en zijn zoon Josef Hartmann.
Vader Hartmann was koetsenbouwer.

Door het steeds toenemende aantal gemotoriseerde voertuigen was de koetsenbouw en reparatie niet langer renderend. Josef Hartmann moest als opvolger van zijn vader in verandering voorzien. In deze periode werden onder andere verscheidende structuren voor bedrijfsvoertuigen (bijvoorbeeld bakker, begrafeniswagens) gebouwd. Maar ook tests voor nieuwe producten (bijvoorbeeld tafelvoetbal) werden gestart.
Een vonk voor een nieuw product kwam er tijdens een gezamenlijke reis met een vriend en zakenpartner (Heinz Austermann, uitvinder en fabrikant van de “Knospe”) uit Warendorf. Een regenachtige nacht in de tent en het verlangen naar meer "droog comfort" gaf geboorte aan het idee van een multi-functionele "trailer voor bewoning." Ook als kampeermiddel voor toeristen en overnachtingsmogelijkheid voor reizende vertegenwoordigers.

Van 1953 tot 1965 ontwikkelt zich de fase van de campeerwagenproductie bij het bedrijf van Josef Hartmann. Van de eerste Falter I tot en met V liep de ontwikkeling en productie door tot de FaWoBoo II in 1964-1965. (FaWoBoo = “Fahren - Wohnen - Boot” oftewel in het Nederlands “Rijden - Wonen - Boot”)
In deze periode ontstonden ook de eerste industriŰle delen uit GVK (glasvezelversterkte kunststof).

De juiste datum waarop de eerste Belgische Falter gebouwd werd op het Krugerplein 7 te Borgerhout is moeilijk te zeggen maar moet in 1960 geweest zijn. De  eerste exemplaren werden enkel gemonteerd met aangekochte onderdelen uit Duitsland en bijna volledig gelijk aan de Duitse Falter V.
Wel is zeker dat  op 9 februari 1962 vader en zoon Braat alle rechten, onderdelen, mallen, reeds gebouwde caravans, firma naam, enz kochten van de familie  Hartmann.

De oorspronkelijke constructie van de op het Caravan Salon in Essen in  1958 voorgestelde "Falter V" werd bij de vanaf 1963 in serie gebouwde Belgische Falter op vele punten verbeterd. Hartmann zelf was ondertussen overgeschakeld op zijn nieuw ontwerp de FAWOBOO , waarvan twee exemplaren in Belgie door Falter verkocht werden.

De eerste generatie Falters (klapwanden in Dural aluminuim met Marine  triplex) werden gebouwd tot ergens in 1968, daarna werd in samenwerking  met BASF gestart met in eigen werkplaatsen, de klapwanden in polyester  te maken. De mallen werden door Raymond Braat zelf gemaakt, de kleur werd in Gelcoat direct aangebracht wat tegenover de gecompliceerde  constructie van de eerste generatie Falters een aanzienlijke kostenbesparing meebracht. De Falter van de tweede generatie kreeg ook grotere ramen, witte kleur (ipv gebroken wit) en zag er daardoor veel moderner  uit. De binnen wanden hadden nu een lichtere binnenkleur tegenover de  vrij donkere houten binnenbekleding van Marine triplex wanden van de  eerste generatie.

De Firma Falter verhuisde in 1969 naar de Heidebaan 21 in Sint Niklaas  en ook daar werden de Falters in kleine aantallen gebouwd tot in 1980.  De vermoedelijk laatste Falter 305 (laatste type benaming ) werd op 27  maart 1981 geleverd aan de klant voor 132.500 Bfr. Een flinke prijs voor een caravan met slechts 3 slaapplaatsen en 3 meter opbouwlengte. De  moelijke en dure konstruktie verklaarde deze prijs waardoor de Falter moeilijk te verkopen was, en zoals alle Belgische constructeurs moest ook Falter stoppen met bouwen. Sedert de verhuis naar Sint Niklaas werden naast de eigen Falter ook andere merken verkocht.

Dat de Falter goed was van kwaliteit bewijzen de vele Falters die nog  altijd gebruikt worden, deze caravans zijn bijna onverwoestbaar.

Beschik je over informatie die hier ontbreekt, dan horen we dat graag via ons secretariaat!

 

Brochures

Klik op 1 van de onderstaande afbeeldingen voor grotere foto’s en de bijhorende uitleg...  Navigeer daarna door de foto’s met de knoppen bovenaan het scherm.

Impressie1

PDF met de korte geschiedenis

Klik op  de onderstaande afbeelding ...

 

logo_transparant
headerbocc_transp
Zoeken
Page Franšais
English page
Deutsche Seite
FB BOCC niet leden
FB BOCC leden

enkel
BOCC leden

 niet leden